Upoznajte Zilhu i Irmu, koordinatorski tim iz Novog Pazara

Upoznajte Zilhu i Irmu, koordinatorski tim iz Novog Pazara

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS zajedno sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK sprovodi program namenjen deci koja su iz ekstremno siromašnih porodica i u riziku od ranog napuštanje školovanja i njihovim porodicama u pet gradova Srbije, u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu, Leskovcu i Novom Pazaru.

Naši koordinatori i koordinatorke na terenu i u školi podržavaju decu da uče i ostvaruju uspehe u školi, istovremeno jačajući roditelje kako bi još više podsticali obrazovanje svoje dece i zato smo odlučili da četvrtkom predstavljamo napore naših timova sastavljenih od po dva koordinatora/ke u navedenim gradovima da doprinesu obrazovanju ove dece i njihove priče.

Upoznajte Zilhu Krlić i Irmu Rebronju iz Novog Pazara

Zilha Krlić ima višestruku ulogu u NARNS-u, ona je regionalna savetnica NARNS-a i koordinatorka novopazarskog tima na ovom projektu. Najpoznatija je po svojoj ulozi učiteljice u OŠ "Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru, jer kako ona kaže "za svaki uspešan posao neophodna je ljubav prema poslu kojim se bavimo, ona je pokretačka snaga i motivacija da napredujemo i postižemo dobre rezultate. Ja svoj posao radim sa puno ljubavi". Osim ljubavi, Zilha kaže da je u svakom poslu, pa i u učiteteljskom zanimanju, važna saradnja sa drugima i timski rad. "NARNS, čiji sam član od osnivanja pruža mi mogućnost da razvijam i unapređujem saradnju sa roditeljima, da napredujem i stičem nova znanja i veštine u svom radu, kroz timski rad i međusobnu podršku i razumevanje", ističe ona.

Na pitanje kako je ovaj program doprineo njoj lično, ali i kvalitetu obrazovanju u školama u Novom Pazaru, Zilha sa osmehom na licu kaže "NARNS je uneo u naše škole novu snagu i potencijal kroz zajednički rad roditelja i nastavnika za dobrobit dece. Rad na ovom projektu iako u otežanim uslovima pandemije, doneo je nove radosti i nova iskustva u mom profesionalnom razvoju, posebno zbog činjenice da tokom realizacije projekta imam mogućnost da pružim pomoć i podršku deci u prevazilaženju prepreka i teškoća tokom učenja i školovnja".

Druga i ne manje važna članica tima, Irma Rebronja, takođe je učiteljica u OŠ "Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru. Irma je članica Gradskog kluba roditelja i nastavnika i asistentkinja na ovom projektu i sa nama je podelila šta je motiviše da radi sa decom koja su sporazumom o readmisiji, vraćena iz inostranstva u Srbiju: "Priključila sam se projektu zato što na ovaj način mogu pomoći porodicama koje su se vratile iz inostranstva da se bolje integrišu u društvo, kao i da zajednički pronađemo način kako da ostvare svoja prava i šansu za bolju budućnost". Osim toga istakla je da joj NARNS pruža mogućnost da da svoj doprinos razvoju boljih međuljudskih odnosa, razumevanja i potreba kako učenika, tako i roditelja i nastavnika.

Šta ovim programom dobijaju deca i roditelji i na koji način mogu da se uključe, pročitajte u brošuri koju možete pogledati ispod.

Projekat realizuje NARNS u saradnji sa DIMAK Srbija u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj”(PME) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Program je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Uključite se u kampanju korišćenjem heštegova: #ObrazovanjeZaSve i #NARNSobrazovanje.