Upoznajte Zorana i Sašu, koordinatorski tim iz Leskovca

Upoznajte Zorana i Sašu, koordinatorski tim iz Leskovca

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije NARNS zajedno sa Nemačkim informativnim centrom za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK sprovodi program u pet gradova Srbije, u Beogradu, Zrenjaninu, Kraljevu, Leskovcu i Novom Pazaru, namenjen deci koja su iz ekstremno siromašnih porodica i u riziku od ranog napuštanje školovanja i njihovim porodicama.

Naši koordinatori i koordinatorke na terenu i u školi podržavaju decu da uče i ostvaruju uspehe u školi, istovremeno jačajući roditelje kako bi još više podsticali obrazovanje svoje dece i zato smo odlučili da četvrtkom predstavljamo napore naših timova sastavljenih od po dva koordinatora/ke u navedenim gradovima da doprinesu obrazovanju ove dece i njihove priče.

Upoznajte Zorana Ilića i Sašu Kadrića iz Leskovca

Zoran Ilić je učitelj u OŠ „Svetozar Marković“ u Leskovcu i lokalni je koordinator NARNS-a za obrazovanje u ovom gradu u okviru kluba "Udruženje roditelja i nastavnika Leskovac".

Zoran je već godinama aktivan koordinator kluba i do sada je sprovodio brojne projekte u svojoj lokalnoj zajednici koje se odnose na obrazovanje i inkluziju dece, i evo zbog čega je za njega ovaj projekat važan: "Sa zadovoljstvom sam prihvatio angažovanje na projektu zato što mislim i prihvatam da probleme koje živimo treba da rešavamo ovde, a ne na nekom drugom mestu. Mislim da smo mi na lokalu ti, koji treba da rade na pristupu i uspešanom napretku dece iz najugroženijih grupa i njihovih porodica kroz formalno obrazovanje. Unapređivanje saradnje, dostupnost i reagovanje na stvarne potrebe svih učenika je dobar put ka smanjenju tenzija i problema sprovođenja inkluzije."

Ilić sa ponosom nosi titulu najboljeg edukatora i dobitnik je više nagrada za svoj rad na obrazovanju dece i zato ne manjka motivacije da se uključi i u ovaj program i podrži decu i roditelje iz nasiromašnijih kategorija u Leskovcu. "Za mene je motivacija u ovom projektu da pomognem, da obrazovanje kao proces koji obuhvata učenike svih kategorija, sposobnosti i socijalnih grupa, u kojem svako dete treba sa radošću da razvija svoje potencijale i spoznaje svet, bude jednako dostupno", naglašava on i dodaje "Moja široka interesovanja daleko prevazilaze uobičajene okvire poziva i zasnivaju se na interdisciplinarnom, inovativnom, kreativnom pristupu obrazovanju. Kako bi svoju misiju ostvario, ja se svojim višestrukim delovanjem kontunuirano trudim da utičem na celu obrazovnu, ali i društvenu zajednicu."

Zoranov kolega Saša Kadrić, pedagoški asitent u OŠ “Petar Tasić“ u Leskovcu, nezamenljiv je član ovog dvojca. Kada smo ga pitali šta mu se najviše dopada na ovom projektu, Saša ističe da su mu humanost i podrška i prilika da pomogne roditeljima i deci kada im je to najneophodnije, glavna ideja vodilja.

"Na projektu radim na poslovima terenskog službenika/saradnika. Na ovom projektu mi se sviđa to što mogu da pomognem roditeljima i deci da se bolje adaptiraju na školu posle povratka iz inostranstva (prim. readmisija), da mogu da im dam informacije i uputim na ljude i organizacije koje im mogu pomoći".

Na pitanje šta je to što ga najviše motiviše u poslu, Saša je iskreno rekao "Humanost i podrška ljudima je uvek bila moja motivacija. Ovaj projekat pomaže porodicama da lakše prevaziđu poteškoće na koje nailaze pri povratku iz inostranstava. Da se deca brže adaptiraju na školu, drugare, na okruženje uopšte. Roditelji imaju priliku da kroz ovaj projekat prevaziđu određene barijere, da usavrše poznavanje srpskog jezika i da budu upućeni sve tokove društva, kako bi njihov život bio najnormalniji."

Šta ovim programom dobijaju deca i roditelji i na koji način mogu da se uključe, pročitajte u brošuri koju možete pogledati u galeriji.

Projekat realizuje NARNS u saradnji sa DIMAK Srbija u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj”(PME) koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a finansira nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Program je deo šire inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Uključite se u kampanju korišćenjem heštegova: #ObrazovanjeZaSve i #NARNSobrazovanje.