Značaj i modeli partnerstva

Značaj i modeli partnerstva

Stručnjaci tvrde da tamo gde su roditelji ravnopravni partneri, konstruktivno uključeni u život i rad vrtića i škole – deca su uspešnija i zadovoljnija.

– Zajednički i usaglašeni napori vaspitača/nastavnika i roditelja daju bolje ukupne rezultate u obrazovanju i vaspitanju učenika.

– Roditelji koji se uključuju u rad i aktivnosti vaspitno-obrazovnih ustanova bolje razumeju prirodu učenja i razvoja i efikasniji su u pružanju podrške svojoj deci.

– Roditeljsko uključivanje doprinosi poboljšanju ponašanja i postignuća učenika.

– Roditelji imaju bolji uvid u to kakvu podršku vrtića i škola, može da pruži, što je naročito važno kada je detetu potrebna dodatna podrška.

Partnerski odnosi porodice i vaspitno-obrazovne ustanove mogu da se realizuje kroz različita područja i oblike saradnje.

Područje roditeljstva
Vrtić i škola pružaju podršku u razvoju roditeljskih kapaciteta i uspostavljanju porodičnog konteksta  koji podstiče učenje dece. Time se omogućava i školi i vrtiću da bolje razumeju porodicu, njene potrebe i prioritete.

Komunikacija
Razvijanjem efikasnih oblika  dvosmerne komunikacije ostvaruje se razmena informacija o programu, učenju i napretku deteta.

Volontiranje
I volontiranje roditelja je način podrške školi, vrtiću, programu i deci, kroz boravak i/li organizovanje aktivnosti, učešće u akcijama i manifestacijama ili organizaciono-tehničku pomoć.

Područje učenja kod kuće
Roditelji pomažu u učenju i u rešavanju domaćih zadataka.  

Odlučivanje
Tu se misli na učesvovanje roditelja u odlučivanju o svim važnim pitanjima o obrazovanju i razvijanje roditeljskih lidera i kompetencija za zastupanje dece, predstavnika roditelja i vrtića ili škola.

Povezivanje sa lokalnom zajednicom
Pod ovim pojmom podrazumeva se vezivanje sa resursima i servisima lokalne zajednice potrebnih deci, porodici i školi i uključivanje u aktivnosti, dogadjaje i akcije u lokalnoj sredini.