Dve osnovne škole i tri vrtića u Kraljevu uključeni u „Dijalog promena“

Dve osnovne škole i tri vrtića u Kraljevu uključeni u „Dijalog promena“

Sastanak radne grupe koja zagovara u okviru projekta „Od igre do knjige - doprinosi uspešnoj tranziciji predškolske ustanove u osnovnu školu“ i članova Lokalne samouprave

Sastanak između predstavnika obrazovnih institucija u Kraljevu je održan u organizaciji NARNS Gradskog kluba roditelja i nastavnika Srbije u Kraljevu u Skupštinskoj sali 2 grada Kraljeva, 19. oktobra 2021. godine, kako bi se uspostavio dogovor da se u Lokalni akcioni plan za razvoj obrazovanja uvrsti Protokol za tranziciju iz PU u OŠ i da se do kraja juna uspešno sprovede tranzicija za decu predškolskog uzrasta, posebno iz marginalizovanih grupa u osnovne škole, u ovoj lokalnoj zajednici.

„Postignut je dogovor da imamo sastanak sa rukovodiocem projektnog tima Lokalne samouprave Mirom Prodanović, radi implementiranja Protokola u Lokalni akcioni plan za razvoj obrazovanja“, kaže Dragana Nikolić, učiteljica i lokalna koordinatorka NARNS-a koja je organizovala ovaj sastanak.

„Glavna tema je bila da upoznamo predstavnike Lokalne samouprave o projektu „Od igre do knjige – doprinosi uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“, koji se sprovodi u okviru programa „Dijalog promena - podrška reformama kroz saradnju organizacija civilnog društva i javnih vlasti“, koji podržava Delegacija EU u Srbiji“  nastavila je Nikolić i najvila da će u pilot projekat biti uključene OŠ „Braća Vilotijević“ i „Čibukovački partizani“, te vrtići „Pčelica“, „Ratarska kapija“ i „Neven“ iz Kraljeva.

Radna grupa je istakla važnost Lokalne samouprave kao ključnog partnera i interes lokalne zajednice za unapređenje obrazovanja u našoj opštini. „Upoznali smo ih i sa NARNS-ovim istraživanjem i rezultatima istraživanja iz 2020. godine na temu „Tranzicija dece iz predškolske ustanove u osnovnu školu u Republici Srbiji“. Ukazali smo i na diskontinuitet između vaspitno-obrazovnog rada između predškolskih ustanova i osnovnih škola, koji je povećan u sredinama u kojima je pilotiran novi program vaspitno-obrazovnog rada“ ističe Nikolić.

Događaju su prisustvovali:

Aleksandar Cvetković, gradski većnik, resor - poslovi iz oblasti rada i poslovanja javnih preduzeća, obrazovanje;

Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika grada Kraljeva;

Nataša Simović, prosvetni savetnik, predstavnik Školske uprave;

Ljiljana Živković, master vaspitač, glavni vaspitač u vrtiću „ Pčelica“;

Ana Milanovič, pedagoškinja u OŠ „ Čibukovački partizani“;

Vesna Bogićević, pedagoškinja u OŠ „ Braća Vilotijević“;

Dragana Đoković, učiteljica u OŠ „ Čibukovački partizani“.


U diskusiju se možete uključiti preko društvenih mreža korišćenjem heštegova #OdIgreDoKnjige, #DijalogPromena i #NARNSobrazovanje. Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbijii realizuje se u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,Republičkim sekratarijatom za javne politikeCentrom za javne politike EU Univerziteta u BeograduOlof Palme Centromkao i sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske.

EUzaTebe_logoProjekat „Od igre do knjige - doprinos uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“  se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran NARNS.