Prijavite nasilje putem digitalne platforme "Čuvam te"

Prijavite nasilje putem digitalne platforme "Čuvam te"

Nacionalnu onlajn platformu za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama pod nazivom "Čuvam te" pokrenula je Vlada Republike Srbije uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu kako bi predstavila učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima kako da prepoznaju i reaguju na nasilje.

Putem platforme je popunjavanjem jednostavne forme moguće prijaviti nasilje, ali i pronaći edukativne tekstove i obuke prilagođene učenicima, roditeljima i zaposlenima u obrazovnim institucijama na temu prevencije vršnjačkog nasilja. Na veb-sajtu "Čuvam te" svakog meseca će biti pokrenuti razgovori na različite teme, a neke od njih koje možete pronaći na veb-sajtu su saveti šta uraditi ako neko preti detetu, kako se nositi sa naletima besa deteta, kako pomoći nastavnicima koji doživljavaju nasilje i mnoge druge.

Od škola u Srbiji se očekuje uvođenje ove platforme u programe rada sa decom.

Dragan Vujović, član NARNS kluba roditelja i nastavnika u Čačku je ispred NARNS-a deo Vladine Radne grupe za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama koja je učestvovala u izradi ove platforme.