Razlike nas spajaju

Razlike nas spajaju

Kako izgleda kada radionicu sa učenicima ne vode nastavnici, već đaci-mentori, tzv. vršnjački edukatori? 

Gradski klub roditelja i nastavnika "Kika" iz Kikinde, dao je priliku maturantima Tehničke škole u okviru projekta "Lepše nam je zajedno" da razgovaraju sa osnovcima o interkulturalnosti i digitalnoj bezbednosti, pozivajući na dijalog, uključenost i slavljenje različitosti. 

_________________________________________________________________________________________________

Neki od zadataka interkulturalnosti u obrazovanju jesu da učenici razumeju i budu svesni svoje kulture i svog porekla, ali i da razviju osećaj tolerantnosti prema "drugima" i prema različitostima i poštovanja prema kulturnom pluralizmu. Radionice u okviru projekta "Lepše nam je zajedno" koje su, sredinom juna, organizovale i održale NARNS koordinatorke Gradskog kluba roditelja i nastavnika „Kika“ iz Kikinde, Nadežda Lazić i Jelena Sredić, na teme interkulturalnosti i digitalne bezbednosti, upravo pozivaju na dijalog, uključenost, zajednički suživot različitih kultura.

Radionica je organizovana tako da su voditelji radionice bili su maturanti Tehničke škole, a učesnici đaci OŠ „Jovan Popović“. Oni su na zabavan i interaktivan način približili svojim, nešto mlađim, vršnjacima pojmove kulture i interkulturalnosti, ukazujući na značaj međusobne tolerancije i uvažavanja različititosti. Kroz različit tip igara učenici su se upoznavali, razmenjivali svoje ideje i iskustva. Mladi su ukazivali osnovcima i na pojam digitalnog nasilja i njegove najčešće oblike u savremenom, virtuelnom svetu. Kroz vršnjačku edukaciju došlo se do zaključka šta sve predstavlja digitalno nasilje i kome to treba mladi da se obrate ako budu u situaciji da isto dožive, kao i na koji sve način mogu da zaštite svoje podatke na društvenim mrežama. Učenici su svoja iskustva o nasilju podelili kroz igru „Bolna reč – lekovita reč“. S obzirom na to da su učenicima dodeljeni tablet uređaji, vršnjaci-mentori su im pomogli da uređaje funkcionalno upotrebljavaju i podučili su ih kako da ih koriste u svrhu onlajn nastave. Učenici su popunili dve ankete koje su se odnosile na poznavanje pojma kulture i upotrebu društvenih mreža i tako je radionica uspešno zatvorena na obostrano zadovoljstvo svih učesnika.

Aktivnost je deo projekta "Lepše nam je zajedno" Gradskog kluba roditelja i nastavnika „Kika“ iz Kikinde koji se realizuje u okviru programa „Unapređivanje politika i praksi inkluzivnog obrazovanja u lokalnim zajednicama“ koji Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije - NARNS sprovodi kroz rad klubova, a koji je podržao Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.