Recimo ”DA” onlajn nastavi

Recimo ”DA” onlajn nastavi

”Panta rei”. Sve teče, sve se menja. Kaže Heraklit da ne možemo dva puta ući u istu reku. Kada poželimo drugi put da uđemo, ta voda više nije ista... Protekla je. A i mi nismo isti, novo je vreme, novi trenutak i mi smo drugačiji, novi, drugi mi. Danas je ta promena više nego očigledna. Desila nam se jedna neobična godina koja je izazvala velike promene. Donela nam je onlajn nastavu. Zbunila nas, ali ne i porazila. Nismo mogli da zamislimo da nastavu držimo, a da nismo u učionicama sa našom decom, da nema razgovora, pa čak ni šala. Prvo smo pomislili šta će sve da nedostaje sada kada nema neposredne nastave. Međutim, moramo biti otvoreni za promene, moramo se prilagoditi, i iskoristiti sve prilike koje nam se pružaju. Novonastala situacija je stresna za sve, i za nastavnike, učenike i roditelje, ali zajedničkim naporima možemo i sigurno hoćemo održati kvalitet nastave. 

   Zbunjeni smo svi. Šok pred novim, pred nepoznatim. Svima nam je neophodna podrška, nastavnicima, roditeljima i posebno učenicima. I, onda, dragi moji, nema druge, nego da se saberemo i organizujemo najbolje što možemo. Svi. Da u ovo neizvesno vreme pronađemo model koji će nam pružiti kontinuirano realizovanje nastave. Naš zadatak je da  pronađemo kreativan način da se obrazovni ciljevi ostvare. Bitno je da učenik bude upoznat na koji način će znanje biti vrednovano (da li putem testa, prezentacije, diskusije...). Težimo da pronađemo što objektivniji način vrednovanja znanja. Kako se pokazalo da ocene sa testova nisu pravi pokazatelji znanja, prednost se daje više personalizovanim zadacima, gde bi učenici bili samostalniji u radu. Nastojimo da onlajn časove učinimo interaktivnim. 

      Onlajn nastava ima svojih prednosti. Učenici iz svojih domova prate nastavu. Nastavni materijali su dostupni na onlajn platformama. Ostvaruje se jedna nova povezanost učenika i nastavnika, novi vid komunikacije. Čak je i ”živa reč” nastavnika koja je toliko nedostajala bez neposredne nastave, naročito za predmete slične mom, uspešno ostvarena putem Google Meet, Skype ili Zoom aplikacije. Deci ne nedostaje objašnjenje. Razgovor je prisutan u virtuelnim učionicama. 

       Roditelji, znam da je i vama neophodna podrška. Ideja je da se na nivou škole odabere jedna platforma, kako bi se izbeglo da roditelji i učenici troše dodatno vreme da bi savladali upotrebu različitih digitalnih alata. Radi se na tome da škole pronalaze kreativna rešenja u pružanju podrške roditeljima. Moramo reći ”da” inovacijama. Moramo pronalaziti nove ideje, testirati ih, birati najbolja rešenja. Svako - učenik, nastavnik, roditelj, direktor škole... Zajednički nam je zadatak. Moramo ponuditi rešenje i podržati jedni druge. 

        Znam da je za vas ova godina jednako zbunjujuća i teška, i sama sam roditeljka. Apeluje se da budete podrška svojoj deci, da ih podstičete da redovno prate i rade zadatke, ne zbog ocene, već zbog znanja, zbog odgovornosti, da ih naučimo da budu samostalni, da stoje iza svojih odluka, svojih postupaka, da ih naučimo da razvijaju i neguju prave vrednosti. 

       Dragi moji roditelji, nemojte raditi njihove zadatke ili umesto svoje dece pratiti nastavu. Ne pomažete im, verujte nam. Podržite ih da napreduju. Kad padnu, da ustanu. Neka znaju da imaju pravo da greše, ali i mogućnost da greške isprave.

           Činjenica je da je promena nastupila. Onlajn nastava je naša stvarnost. Definitivno je da se tradicionalana nastava (pod kojom podrazumevamo nastavnika koji pred tablom predaje), kao jedini vid nastave neće vratiti. Otvorili smo vrata novom, modernijem načinu učenja i naš zadatak je da ga usavršavamo. Od svih nas se očekuje da uložimo  napor, da damo sve od sebe kako bi ovaj način nastave dao odlične rezultate, svako sa svoje strane. Da se usavršavamo, da budemo bolji. Moramo pomoći jedni drugima. Moramo biti spremni da se prilagodimo i prihvatimo sve ove promene. Ako mi nismo spremni da se sa novom situacijom suočimo, deca će nam sigurno ostati zbunjena, neće naći put, neće naći rešenje. Budimo tu za njih, jako je važno. Vi ste njihovi uzori, oni se na vas ugledaju. Nađite snage da prepoznate sve dobro što nam onlajn nastava donosi. Vaša deca će vam poverovati. U suprotnom, ako vi ističete loše strane i pronalazite samo teškoće, ukoliko imate otpor prema onlajn nastavi, sigurno je da će i naši učenici izgraditi sličan stav.

    Znam da ste umorni. Svi smo. Vreme nam ide na ruku. Raspust je, odmorite se sad. Neka se i naši učenici odmore, zaslužili su. 

    Vas molim da se još jednom osvrnete na sve ovo što je iza nas, da prepoznate snagu kojom ste prošli kroz prethodnu godinu, da je obnovite i da još spremniji i hrabriji započnemo drugo polugodište! Pogledajte šta smo sve naučili i šta još sve možemo! Zajedno!

Nadežda Lazić, profesorka filozofije