Ser Ken Robinson: Promena paradigme

Ser Ken Robinson: Promena paradigme

Izvor: YouTube

Ovaj kratki animirani film su videli mnogi nastavnici širom Srbije, na konferencijama i seminarima, gledaju ga i studenti (nekih) nastavničkih fakulteta na nekim od redovnih časova. 

Autor filma je svetski poznati analitičar obrazovanja i obrazovne stvarnosti, koji je pri tom i izuzetno rečit i duhovit govornik. On na uverljiv, jednostavan i svakome razumljiv način pokazuje i obrazlaže zašto obrazovanje danas ne može i ne treba da bude onakvo kakvo je do skora bilo.

Dosadašnja iskustva u korišćenju ovog kratkog filma pokazuju da on jače uzdrma uvreženi način mišljenja o obrazovanju nego akademsko ili stručno predavanje, ma kako dramatično intonirano i obilno argumentovano.

Stoga ga najtoplije preporučujemo pre svega roditeljima a onda i, zašto ne, učenicima. Verujemo da neće biti na odmet ni nastavnicima koji su ga već videli, a da će, onima koji nisu, reći nešto novo i drugačije, bilo da su podozrivi prema savremenim pristupima obrazovanju, bilo da nisu. 

Na YouTube se mogu naći i drugi prilozi čiji je autor ovaj zanimljivi i neobični ekspert. Sigurno je i da mnoge njegove duhovite opservacije kruže društvenim mrežama.