Otvoren dijalog sa predstavnicima lokalnih vlasti u Zrenjaninu

Otvoren dijalog sa predstavnicima lokalnih vlasti u Zrenjaninu

U Zrenjaninu su članice Gradskog kluba roditelja i nastavnika “Sinapsa” tokom septembra 2021. godine otvorile dijalog sa predstavnicima lokalnih vlasti i roditelja, vaspitača, učitelja i nastavnika na temu uvođenja Protokola tranzicije dece iz predškolske ustanove u Osnovnu školu, koja, ukoliko se izvede pravilno i uz saradnju svih aktera, ima pozitivan uticaj na sveopšti razvoj deteta.

Krajem oktobra 2021. pisali smo o tome da je tokom septembra 2021. godine otpočet dijalog sa predstavnicima vlasti, ali bezuspešno i to zbog epidemiološke situacije. Oktobra 2021. godine je ponovo upućen mejl ka kabineru gradonačelnika sa molbom za novi termin za sastanak. Krajem decembra održan je telefonski sastanak za pomoćnicom gradonačelnika, Jelenom Travar Miljević, a već tokom januara je došlo do promene u kabinetu gradonačelnika i od februara je nova pomoćnica gradonačelnika za oblast kulture, obrazovanja i ravnopravnosti polova Snežana Vučurević.

„Telefonskim putem smo postigli načelni dogovor je da sastanak sa novom pomoćnicom gradonačelnice bude organizovan u drugoj polovini marta na kom će biti predstavljeni dosadašnji rezultati projekta, radna grupa i protokol o saradnji“ složne su članice Gradskog kluba roditelja i nastavnika u Zrenjaninu.

Sa druge strane, u osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ je tokom decembra održan sastanak Gradskog kluba roditelja i nastavnika Zrenjanin na kom je dogovoren i usvojen plan tranzicije između PU i OŠ „P. P. Njegoš“ i tokom februara održana su dva sastanka ovog kluba na kojima je isplanirana i dogovorena realizacija aktivnosti vezanih za organizaciju Otvorenih vrata, kao podrška roditeljima koji upisuju decu u prvi razred.

„Predstavnici PU i OŠ „P. P. Njegoš“ zadovoljni su zajedničkom saradnjom i intenzivno su u komunikaciji oko organizovanja otvorenih vrata i predstavljanja i upoznavanjem sa školom koja će biti realizovana svake subote tokom marta meseca. PU je preuzela na sebe odgovornost da obavesti roditelje o događaju (što predhodnih godina nije bila praksa i što smatramo uspehom saradnje)“, navode iz udruženja roditelja i nastavnika Zrenjanin.

Pedagoškonja Snežana Dimuševski, psihološkinja Bojana Popov osnovne škole i koordinatorka Gradskog kluba roditelja i nastavnika “Sinapsa” Marija Blažević su u komunikaciji sa glavnom vaspitačicom zabavišta, Brankicom Živkov i na nivou obe ustanove se organizuju radionice na temu rane pismenosti. Rukovodioci ustanova su takođe uključeni u sve aktivnosti Dijaloga promena. Zamenica direktora PU Tatjana Lojović i direktorka škole Marija Mijoković upućene su u sve aktivnosti predviđene planom tranzicije.

U diskusiju se možete uključiti preko društvenih mreža korišćenjem heštega #DijalogPromena, #OdIgreDoKnjige i #NARNSobrazovanje. Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbijii realizuje se u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,Republičkim sekratarijatom za javne politikeCentrom za javne politike EU Univerziteta u BeograduOlof Palme Centromkao i sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekat „Od igre do knjige - doprinos uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“ se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran NARNS.