Pozitivne promene za preškolce u Čačku zahvaljujući "Dijalogu promena"

Pozitivne promene za preškolce u Čačku zahvaljujući "Dijalogu promena"

Direktori škola i predškolskih ustanova u Čačku, stručni saradnici, predstavnici vaspitača, učitelja, roditelja složni u jednome - potrebno izraditi tranzicioni plan za uspešan prelazak predškolaca u osnovnu školu na nivou grada.

Sastanak na kome su 22. decembra 2021. godine prisustvovali načelnica Školske uprave za Moravički okrug, načelnik za društvene delatnosti, direktor PU „Radost“ Čačak, direktor OŠ „Ratko Mitrović“, direktor OŠ“ Filip Filipović“, predstavnici Kluba roditelja i nastavnika Čačak, stručni saradnici PU „Radost“, imao je za cilj upoznavanje učesnika sa projektnim aktivnostima projekta „Dijalog promena – Od igre do knjige“, te usaglašavanje ciljeva projekta  sa prioritetima lokalne samouprave, i na kraju formiranje radne grupe koja prati implementaciju projektnih aktivnosti koje NARNS Gradski klubovi roditelja i nastavnika, osim u Čačku, sprovode u Zrenjaninu i Kraljevu sprovode kako bi Protokol tranzicije predškolaca u osnovnu školu bio uveden u obavezna obrazovna dokumenta i planove rada ovih gradova.

U okviru zajedničkih aktivnosti lokalnih škola i vrtića, predstavnice Gradskog kluba roditelja i nastavnika Čačak, organizovale su posetu predstavnika vrtića osnovnoj školi, a pre toga održani su i zajednički sastanci u školama OŠ „Filip Filipović“ 25.02.2022. i OŠ „Ratko Mitrović 28.02.2022. na kojima su prisustvovali svi najvažniji akteri tranzicije, direktori, stručni saradnici, predstavnici vaspitača, učitelja, roditelja. Svi učesnici smatraju da su zajedničke aktivnosti neophodne za uspešnu tranziciju dece iz predškolske ustanove u školu i da je potrebno izraditi tranzicioni plan na nivou grada.

Osim toga, uspostavljena je saradnja sa lokalnim štampanim medijom Čačanski glas, koji će svakog petka objavljivati članke, kako u štampanoj formi tako i elektronski, vezane za projekat počev od 11. 3.2022. Prvi članak pročitajte OVDE.

U diskusiju se možete uključiti preko društvenih mreža korišćenjem heštega #DijalogPromena, #OdIgreDoKnjige i #NARNSobrazovanje. Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbijii realizuje se u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,Republičkim sekratarijatom za javne politikeCentrom za javne politike EU Univerziteta u BeograduOlof Palme Centromkao i sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekat „Od igre do knjige - doprinos uspešnoj tranziciji iz predškolske ustanove u osnovnu školu“ se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovoran NARNS.