NARNS

O nama

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) nastala je kao rezultat inicijative „Partnerski za obrazovanje“, koju su 2015. godine pokrenuli Fondacija za otvoreno društvo i UNICEF  kako bi se unapredila saradnja škole i porodice.

Ključni fokus i misija Asocijacije je razvoj partnerstva – kulture uvažavanja i saradnje na relaciji roditelji - prosvetni radnici. Roditelji i nastavnici zajedno rade na temama kao što su socijalna inkluzija, zdravlje i bezbednost dece, tranzicija dece iz predškolskog u školsko obrazovanje, tolerancija i negovanje interkulturalnosti, emocionalna pismenost, što sve utiče na razvoj pozitivne školske klime i unapređenje obrazovanja.

NARNS čini mreža od 10 gradskih klubova roditelja i prosvetnih radnika u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sečnju, Kraljevu, Čačku, Leskovcu, Nišu i Novom Pazaru. Gradski klubovi koordiniraju lokalnom mrežom klubova uspostavljenih u školama i predškolskim ustanovama. U dosadašnjem radu više od 50 školskih klubova koji broje preko 3000 aktivnih članova, kreirani su značajni resursi i primeri dobre prakse koji su motivisali roditelje i prosvetne radnike da se uključe i realizuju preko 70  programa na školskom, lokalnom i nacionalnom nivou.

U okviru NARNS-a formiran je i tim regionalnih savetnika koji obezbeđuju podršku roditeljima i nastavnicima u formiranju novih, kao i jačanju postojećih klubova i gradskih mreža širom Srbije. Regionalni savetnici su pojedinci koji su izabrani transparentnom procedurom na internom konkursu, a na predlog svojih gradskih klubova. Do sada su prošli niz obuka iz oblasti obrazovnih politika, socijalne inkluzije,  zagovaranja, jačanja i održavanja volonterske mreže, što ih čini kompetentnim saradnicima na niz tema od značaja za obrazovanje.

Imajući u vidu saradnju koju NARNS ima sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od izuzetnog je značaja da se u što većem broju škola sprovede inicijativa uspostavljanja i rada klubova roditelja I nastavnika. Stojimo vam na raspolaganju da pružimo različite vidove podrške u ovom procesu.

 

NAŠA VIZIJA

Svet u kome odgovorno negujemo zdravo, harmonično i otvoreno društvo sa jasno definisanim ulogama. Svi učesnici obrazovnog sistema  pokreću promene u cilju zadovoljenja potreba svakog pojedinca, kao i društva u celini.

NAŠA MISIJA

Kroz asocijaciju jačamo saradnju i partnerstvo roditelja i nastavnika, osvešćujemo njihovu ulogu i moć da menjaju i kreiraju kvalitetnije i dostupnije obrazovanje, po meri deteta, u cilju stvaranja odgovornog društva.

NAŠE VREDNOSTI: 

OTVORENOST – ka promenama i prihvatanju različitosti.

Otvoreni smo da prihvatimo i stvaramo promene u društvu usmerene na razvoj i dobrobit.

RAZLIČITOST – uvažavanje, poštovanje i uključivanje različitosti. 

Prihvatamo različitost kao vrednost, kao priliku da učimo jedni od drugih, da rastemo i razvijamo se.

ODGOVORNOST – prema javnom interesu.

Osećamo odgovornost prema javnom interesu i dobrobiti svih.

PARTNERSTVO – razvoj i podrška saradnji.

 Za nas je partnerstvo jedan od osnovnih postulata jer smatrano da samo u partnerstvu  može da se desi razvoj i promena. 

PROAKTIVNOST/PREDUZIMLJIVOST – pokretanje inicijative. 

Svesni smo da se promene ne dešavaju same od sebe, da je potrebno da se zauzmemo da bi se promene dogodile.

TRANSPARENTNOST I DIREKTNOST – u komunikaciji i zastupanju ideje.

ISTRAJNOST/POSVEĆENOST – okrenutost ka cilju/ideji.

 Istrajnost i posvećenost podrzumeva da su naši ciljevi jasni i da ne odustajemo od njih.

SOLIDARNOST – otvorenost i podrška za druge. 

 

Kontakt:

Dragana Đurić, projektna koordinatorka

narnsoffice@gmail.com

+381641109179

 

Članovi Upravnog odbora NARNS:

Zorica Vukajlović, Savez učitelja RS

Biljana Radosavljević, Pedagoško društvo Srbije

Ivana Škrbić, Kluba roditelja i nastavnika Sečanj

Ivana Branković (predsedavajuća) Kluba roditelja i nastavnika Zrenjanin

Olivera Majdič, Mreža organizacija za decu Srbije

Milan Đorđević, Mreža organizacija za decu Srbije 

 

 

 

 Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.