Onlajn nastava

Kampanja o bezbednosti dece na internetu

Suočeni sa vanrednim merama tokom epidemije, više vremena provodimo na internetu. Učenici su svoje školske obaveze nastavili da obavljaju onlajn na raznim platformama i društvenim mrežama.

Deca i mladi su u ovom periodu više nego ikad upućeni na upotrebu interneta, ne samo za učenje, izradu školskih zadataka i komuniciranje sa nastavnim osobljem, već i u toku slobodnog vremena koje takođe, zbog mera prevencije, provode kod kuće. Samim tim, deca su izložena mogućem riziku od nasilja na internetu.

Globalni izveštaji pokazuju rast broja dezinformacija kao i rast mogućih prevara i nasilja putem interneta, čija su glavna meta i deca i odrasli. Predatori prate ponašanje i navike dece i mogu da iskoriste priliku u kojoj su deca dostupnija, uz manji nadzor odraslih zbog vanredne situacije. Roditelji su trenutno često obuzeti obezbeđivanjem osnovnih potreba porodice pa iz tih razloga, u većini slučajeva, ne mogu konstantno da prate ponašanje dece na internetu, a ostali odrasli od poverenja – šira porodica, prijatelji, kao i nastavnici, učitelji i profesori u mnogo su ređem kontaktu sa decom.

Neophodno je u ovom trenutku decu usmeriti ka pravim vrednostima i zaštiti ih od internet predatora.

Kampanja je organizovana u vidu projekta čiji je cilj stvaranje bezbednijeg okruženja za decu u onlajn sferi, u kojoj Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) sarađuje sa Save the children. 

Projekat podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

U okviru kampanje snimljena su dva edukativna video spota, kako bismo skrenuli pažnju na tu važnu temu u ovom trenutku kada su deca više nego ikada na internetu.


Spot namenjen deci možete pogledati ovde.

Spot namenjen roditeljima možete pogledati ukoliko kliknete ovde.Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.