Tranzicija 1

Zašto je tranzicija naša tema?

 

Tranzicija, reč koja izaziva nemir, nelagodu, a koju smo čuli nebrojeno puta od 2000. godine, sada zahvaljujući naporima NARNS-a dobija novo ruho i kada govorimo o tranziciji u procesu obrazovanja, ova reč dobija potpuno novo, pozitivno značenje. Naime, NARNS već godinu dana ozbiljno radi na istraživanju i nalaženju najboljih mehanizama za implementaciju procesa tranzicije, odnosno, traži najbolje načine za uspešan prelazak dece iz predškolskog u školski sistem obrazovanja.

Zašto je ovo važno?

Sada se sigurno pitate, zašto je to važno? Zar nije dovoljan predškolski program koji će spremiti dete za školu? Naše iskustvo pokazuje da predškolske ustanove i škole na jednoj teritoriji u retkim slučajevima sarađuju, a kada nema saradnje nema ni uspešne tranzicije.

Kako dete prolazi kroz proces tranzicije?

Kada vrtić i škola sarađuju, onda dete ima priliku da ode u školu, da upozna zgradu, da vidi kako izgledaju učionice, da vidi kancelariju pedagoga gde će biti testirano, da čuje školsko zvono, da upozna stariju decu - školarce, buduće drugare, da se igraju i crtaju zajedno, da uoči razlike između vrtićkog i školskog pribora i da kada dođe vreme da krene u školu, bude u potpunosti spremno, da zna da ide u prostor koji mu je poznat od ranije, gde se oseća sigurno, slobodno i dobrodošlo i da zna da će mu u školi biti lepo.

Svi naši NARNS gradski klubovi roditelja i nastavnika pri osnovnim školama i vrtićima uspešno sprovode tranziciju prilagođenu lokalnim potrebama, a kako to izgleda u Zrenjaninu, možete više videti ovde.

Kako do uspešnog procesa prelaza iz vrtića u školu?

Dobrobiti uspešno sprovedene tranzicije su višestruke i za dete i za roditelje, ali i za vaspitače i učitelje, a naročito sada u vreme pandemije Covid-19 i zato je ova tema od presudne važnosti u našim aktivnostima. Ako kao prosvetni radnik želite da saznate kako da vaša škola ili vrtić sprovede proces tranzicije, ili kao roditelj kako da se uključite, nastavite da nas pratite jer ćemo svakog ponedeljka na našem veb-sajtu objavljivati nove tekstove o tranziciji dece na najrazličitije teme, iz ugla učitelja, vaspitača, roditelja, psihologa, pedagoga.

Teme:Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.