Nagrađeni na Konkursu za primere dobre prakse inkuluzivnog obrazovanja 2018.

Darijina priča - druga nagrada za primer dobre prakse

 

Profesorka razredne nastave Marica Ušumović Sič i psihološkinja Branka Bešlić nagrađene su drugom nagradom na Konkursu za primere dobre prakse inkluzivnog obrazovanja 2018. godine za rad pod naslovom "Darijina priča". Darija je dete iz ustanove socijalne zaštite za decu sa smetnjama u razvoju. Ima deset godina. Kako se sa Darijom radilo i kako je ceo razred učestvovao u njenom osnaživanju, pogledajte u nagrađenom  primeru. 

U primeru je opisano šta je sve škola preduzela da bi uključivanje desetogodišnje devojčice u redovan obrazovni sistem bilo uspešno, od izgradnje rampe na ulazu u školu i izbora učionice u prizemlju do suštinskog osećaja prihvatanja koji je došao od njenih vršnjaka i učiteljice. 

 Psihološkinja Branka Bešlić ističe da se uspešnost Darijine priče ogleda upravo u tome što je imala veliku podršku svojih vršnjaka. "Zaključili smo da značajnu ulogu igra vršnjačka podrška, podučavanje i uspešna socijalizacija. Pre svega ta atmosfera saradnje i prihvatanja, prvo potiče od učitelja. Zato je važno da nastavnici budu edukovani i senzibilisani. Deca onda prihvataju takav model i nastavljaju da šire osećaj prihvatanja. Takva atmosfera podsticajna je za svu decu" kaže Branka Bešlić. Ona ističe da su se u Darijinu priču uključili i roditelji ostale dece, zbog čega je ceo razred Dariji pružao ogromnu podršku i osećaj sigurnosti. 

"Kvalitetno obrazovanje za svu decu  podrazumeva i inkluzivno obrazovanje jer ne možemo da govorimo o kvalitetnom obrazovanju bez inkluzije. Nastavnici  treba da se usavršavaju, unapređuju vlastite kompetencije i da ostvare partnerski odnos sa roditeljima. Partnerski odnos  je odnos poverenja i uvažavanja. Od druženja i školovanja sa Darijom sva deca dobijaju i to  pre svega kroz druženje i učenje. Deca razvijaju osetljivosti za potrebe druge dece, postaju pažljivija, strpljivija, prijatna i žele da pomažu drugarici" objašnjava Branka Bešlić. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teme:Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.