IKO

Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastavnici ka interkulturalizmu

Snimak pred vama je IKO klub završna konferencija projekta "Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastavnici ka interkulturalizmu".

Dragana

Pogledajte prilog RTV Kraljevo o tranziciji dece iz predškolskog u prvi razred

Kampanja javnog zagovaranja o neophodnosti zajedničkih aktivnosti vrtića i škole, pre nego što dete krene u prvi razred, odvija se u gradovima širom Srbije. Nastavnice Dragana Đoković i Ljiljana Živnović iz NARNS kluba roditelja i nastavnika iz Kraljeva "Partnerski za obrazovanje KV" povodom radionice "Podrška roditeljima dece predškolskog uzrasta u procesu tranzicije iz vrtića u prvi razred" dale su izjavu za RTV Kraljevo i Ibarske novosti. Pogledajte prilog i informišite se o tome zbog čega je proces tranzicije važan u detetovom razvoju, kao i šta roditelji dobijaju od učešća u aktivnostima gradskih klubova.

 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/FWWElsnreV8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Gostovanje članica niškog Kluba roditelja i nastavnika na TV KCN

Gostovanje članica niškog Kluba roditelja i nastavnika na TV KCN

Članice niškog Kluba roditelja i nastavnika, Maja Ranđelović i Danijela Tasić, gostovale su na TV KCN u oktobru ove godine.

Govorile su o misiji Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije i mnogobrojnim aktivnostima koje se realizuju u okviru projekata koje NARNS vodi.

Poseban akcenat su stavile na projekat u okviru koga one, zajedno sa dvanaest drugih roditelja širom Srbije, realizuju obuke za roditelje u vezi sa unapređenjem bezbednosti dece na internetu. Ovaj projekat podržava i organizacija Save the Children.

Održan završni skup projekta „Vrtići bez granica 3”

Održan završni skup projekta „Vrtići bez granica 3”

Završni skup projekta „Vrtići bez granica 3 - Podrška unapređivanju sistema društvene brige o deci i predškolskog vaspitanja i obrazovanja na lokalnom nivou” održan je 18. septembra 2018. godine u hotelu Zira (Ruzveltova 35, Beograd).

Tokom skupa predstavljeni su ključni rezultati i resursi razvijeni tokom projekta.

Takođe, učesnici - među kojima su bili predstavnici brojnih predškolskih ustanova iz Srbije, partneri i saradnici tokom sve tri faze projekta „Vrtića bez granica”, imali su priliku da se upoznaju sa iskustvima predškolskih ustanova iz Beograda (opštine Voždovac i Čukarica) i Zrenjanina i da diskutuju o primerima iz prakse i budućim koracima.

Projekat „Vrtići bez granica 3” partnerski su realizovali UNICEF, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i CIP - Centar za interaktivnu pedagogiju.

Pogledajte filmove o projektu „Vrtići bez granica 3”:

Predstavljanje rezultata istraživanja „Bezbedan internet za celu porodicu”

Predstavljanje rezultata istraživanja „Bezbedan internet za celu porodicu” u Nišu

Deca i mladi u sve ranijem uzrastu počinju sa korišćenjem digitalnih tehnologija, pokazalo je istraživanje u okviru projekta „Bezbedan internet za celu porodicu”, koji sprovodi UNICEF uz podršku kompanije Telenor u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Užičkim centrom za prava deteta.

Klub roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje” Niš, organizovao je predstavljanje rezultata istraživanja u prostorijama EU-info kutka, uz učešće predstavnika UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, stručnjaka, vaspitača, učitelja i roditelja dece predškolskog uzrasta. 

Ključni nalazi istraživanja pokazali su da većina dece se sa digitalnim ureč‘ajima susreće u uzrastu od četiri godine. Deca mlač‘eg osnovnoškolskog uzrasta počinju sa oko pet godina, a mlač‘i od pet godina već u trećoj godini života. Sa druge strane, trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim ureč‘ajima kako bi umeli da da ih zaštite od mogućih zloupotreba. Iako se rezultati ovog istraživanja ne mogu generaliziovati na Srbiju imajući u vidu mali uzorak ispitanih, trendovi i nalazi prethodno realizovanih istraživanja pokazuju da deca koriste digitalne ureč‘aje u sve ranijem uzrastu, u Srbiji i u svetu.

„UNICEF je uz podršku kompanije Telenor pokrenuo ovaj projekat kako bismo pomogli da se obezbedi sigurno i stimulativno okruženje koje treba da doprinese smanjenju izloženosti najmlač‘e dece onlajn rizicima. Projekat sprovodimo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta. Konkretni ciljevi projekta su obuka učitelja i vaspitača za podizanje svesti i znanja roditelja i dece o rizicima i bezbednom korišćenju interneta, kao i osnaživanje roditelja i dece uzrasta izmeč‘u četiri i osam godina za bezbedno korišćenje interneta. Zahvaljujemo kompaniji Telenor sa kojom partnerski, na ovom projektu, ali i mnogim drugim godinama unazad, gradimo bezbedno internet okruženje za našu decu”, izjavila je Tanja Ranković, rukovoditeljka programa obrazovanja u UNICEF-u.

„Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu i više od polovine dece u školskom uzrastu već poseduje jedan digitalni ureč‘aj. Pokušaj da ograniče detetu vreme provedeno na internetu izazvao je sukob sa decom kod dve trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa decom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu”, navela je dr Dobrinka Kuzmanović, sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prema preporukama stručnjaka deca mlač‘a od dve godine ne bi trebalo da provode vreme ispred TV ekrana, računara, tableta, „pametnog telefona”. Kada je reč o deci predškolskog uzrasta vreme provedeno ispred ekrana bi trebalo da se ograniči na jedan sat. Za decu ovog uzrasta važno je i da digitalne tehnologije koriste kroz igru, uz podršku odraslih – roditelja i vaspitača. Za decu stariju od pet godina, preporuka je da roditelji ustanove jasna pravila i ograničenja kada je reč o korišćenju tehnoloških uređaja.

O ovoj važnoj temi govorila je i, predstavnica našeg kluba u Nišu, Svetlana Medar za NTV. Pogledajte prilog: 

Susret klubova roditelja i nastavnika u Novom Pazaru

Susret klubova roditelja i nastavnika u Novom Pazaru

Izvor: rtvnp.rs

U Novom Pazaru je, u organizaciji novopazarskog kluba roditelja i nastavnika, održan dvodnevni skup predstavnika klubova, prijatelja nase organizacije i predstavnika Upravnog odbora NARNS-a.

Susretu su prisustvali predstavnici iz Zrenjanina, Niša, Leskovca, Beograda, Subotice, Novog Sada, Sečnja, Predškolska ustanova „Mladost” i Udruženje psihologa Novi Pazar.

Tokom dva dana smo se družiti, takmičili u različitim sportskim disciplinama i zaokružili proces strateškog planiranja.

Zašto je važno da roditelji i nastavnici sarađuju?

Zašto je važno da roditelji i nastavnici sarađuju? – Olivera Mitić, Leskovac

Sve više nastavnika i roditelja u Školskim klubovima širom Srbije

Novosadska TV o projektu Partnerski za obrazovanje

Izvor: Novosadska TV, 18.2.2017.

Raduje nas što su i mediji prepoznali značaj naše inicijative. 

Razvoj partnerskih odnosa između roditelja i nastavnika i obezbeđivanje podrške za uključivanje roditelja kako u rad škole, tako i u obrazovanje sopstvenog deteta, preduslovi su za dostizanje modernog i kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja. Pogledajte prilog Novosadske TV o tome.

Zašto je važno da roditelji i nastavnici sarađuju?

Zašto je važno da roditelji i nastavnici sarađuju? – Branka Bešlić, Subotica

Čačak: Roditelji i nastavnici organizovali turnir u basketu

Čačak: Roditelji i nastavnici organizovali turnir u basketu

Izvor: TV Galaksija 32, 21.1.2017.

Roditelji i nastavnici iz kluba „Partnerski za obrazovanje – Čačak” u hali Sportskog centra „Mladost” u Atenici organizovali su revijalni svetosavski turnir u basketu.

Dvanaest timova iz sedam Osnovnih škola i dve predškolske ustanove, uz ekipu Gradske uprave, takmičilo se u igranju basketa 3 na 3.

A timove su činili roditelji i nastavnici, dok su im podršku sa tribina pružali najmlađi sugrađani.

Pogledajte:

RTS o projektu Partnerski za obrazovanje u Zrenjaninu

RTS o projektu Partnerski za obrazovanje u Zrenjaninu

Izvor: RTS1, 27.10.2016.

Tribina „Život škole” u Čačku

Tribina „Život škole” u Čačku

Izvori: Televizija Telemark i RTV Galaksija 32, 28.9.2016.

Tribina „Život škole“ održana je u Regionalnom centru u Čačku u organizaciji Udruženja roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje – Čačak”.

Leskovac: Akcija „Pronađi put u školu”

RTS o akciji „Pronađi put u školu”

Izvor: Radio televizija Srbije

Leskovački klub Partnerski za obrazovanje organizovao je u centralnom gradskom parku akciju „Pronađi put u školu”.

Pogledajte video-prilog:

Kraljevo: Tribina „Partnerski za obrazovanje, obrazovanje za 5 plus”

Kraljevo: Tribina „Partnerski za obrazovanje, obrazovanje za 5 plus”

Izvor: RTV Kraljevo, 10.6.2016.

U OŠ „IV kraljevački bataljon” održana je tribina u okviru projekta „Partnerski za obrazovanje, obrazovanje za 5 plus”.

U ovaj projekat uključena su i deca sa seoskih područja, koja su istakla da ovo iskustvo njima mnogo znači, pre svega da čuju i nauče nešto novo.

Kraljevo: Lutkarska radionica „Igrom protiv nasilja”

Kraljevo: Lutkarska radionica „Igrom protiv nasilja”

Izvor: RTV Kraljevo, 8.6.2016.

Još jedna planirana i realizovana aktivnost kluba Partnerski za obrazovanje Kraljevo u sklopu projekta „Igrom protiv nasilja” – 8. juna, u školi „Vuk Karadžić” održana je lutkarsko/glumačka radionica za učenike, roditelje i nastavnike.

Jedna lekcija o privilegijama i startnim pozicijama

Jedna lekcija o privilegijama i startnim pozicijama

Izvor: BuzzFeedVideo

Jedan srednjokolski nastavnik, na veoma jednostavan i upečatljiv način, pokazao je svojim učenicima kako privilegije i startne pozicije utiču na jednakost u obrazovanju. Pogledajte:

Emisija Tri tačke o pravima deteta

Emisija Tri tačke o pravima deteta

Izvor: N1

Maša Avramović, pedagog i stručnjak za dečju participaciju i Miša Stojiljković, novinar, predsednik udruženja „Gnezdo”, pričaju o pravima deteta u emisiji „Tri tačke” na televiziji N1.

Telesno kažnjavanje dece – regionalna perspektiva

Telesno kažnjavanje dece – regionalna perspektiva

Izvor: balkans.aljazeera.net

Šamar - vaspitni recept ili zlostavljanje? Da li je batina iz raja izašla ili vaspitanje ipak ne mora boleti? Kakve posledice fizičko kažnjavanje ostavlja po odrastanje dece?

Da li ima razlike između zlostavljanja i telesne kazne, mogu li se deca vaspitavati bez batina tema je emisije „Kontekst”, a gosti su:

  • u Beogradu - Jelena Vranješević, psiholog,
  • u Zagrebu - Ninoslava Pećnik, psiholog i
  • u Sarajevu - Aida Ganović, pedagog-psiholog.Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.