Mališani postali „mali bibliotekari”

Novi Sad: Mališani postali „mali bibliotekari”

Izvor: Dnevnik, 4.6.2016.
Autor: D. Ristić
Foto: F. Bakić


„Biblioteka je kuća s knjigama u koju deca dolaze i čitaju knjige da bi naučila nešto, ili uradila domaći”, glasio je jedan od učeničkih odgovora na radionici „Mali bibliotekar”, održanoj  u OŠ „Kosta Trifković”. Radi se o prvom u nizu sadržaja koji se realizuju u okviru akcije formiranja nacionalne asocijacije nastavnika i roditelja „Partnerski za obrazovanje”.

Škola „Kosta Trifković” je jedna od nekoliko partnerskih osmoletki u gradu koje će ove godine učestvovati u projektu „Školiteljstvo”, čiji je cilj razvijanje partnerstva roditelja i nastavnika, kao i pozitivna afirmacija dece od pet do deset godina kroz besplatne vannastavne aktivnosti – kaže koordinatorka jučerašnje radionice, članica kluba „Partnerski za obrazovanje Novi Sad” i bibliotekarka Gradske biblioteke u Novom Sadu Klaudija Slepčev. – Konačni cilj nam je osnaživanje prosvetnih radnika i roditelja da razviju partnerstvo i ojačaju uticaj na školskom, opštinskom i nacionalnom nivou.

Na jučerašnjoj, prvoj kreativnoj radionici, mališani iz OŠ „Kosta Trifković” dobili su priliku da nauče više o zanimanju bibliotekara i funkcionisanju biblioteke te da postanu i pravi „mali bibliotekari”.

Na zanimljiv način pokušaćemo da im približimo sve te pojmove, da ih podstaknemo da zavole da čitaju knjige i da postanu članovi biblioteke te na taj način razvijaju maštu, obogaćuju rečnik i postanu bolji ljudi – kaže Klaudija Slepčev.

Da se đaci već osećaju dobrodošlima i domaćima u školskoj biblioteci, potvrđuje školska bibliotekarka Marijana Tešović, koja kaže da se u čitanju najviše ističu mlađi razredi, do četvrtog, a u tom uzrastu, kaže ona, najlakše i nauče da se druže s knjigom.

Kažu da deca ne čitaju, ali ja to ne vidim – kaže Marijana Tešović. – Kod nas je druga situacija, ali bismo bili zadovoljniji kada bi i stariji uzrasti čitali nešto osim lektire.

Osim čitanja, Marijana Tešović kaže da mlađi osnovci u školskoj biblioteci vole i da crtaju likove iz dela i pisce, a naročito dolaze deca koja su u boravku, pa u školskoj biblioteci uvek ima raličitih aktivnosti.

Najviše volim da čitam knjige o mačkama i o unutrašnjim delovima tela kod životinja – kaže učenik drugog razreda Marko, kome se, kaže, sviđa ideja da na radionicama u biblioteci crta, boji, peva i druži se s drugarima.

Njegov entuzijazam deli i njegov drugar iz razreda, koji je usput, u toku zauzimanja pozicije za učešće u radionici, dobacio da se može družiti i u biblioteci, uz knjige.

Osim OŠ „Kosta Trifković”, u program su uključene i osnovne škole „Petefi Šandor”, „Dositej Obradović” i „Vuk Karadžić”, u kojima su bile ili će biti organizovane različite kreativne radionice i sadržaji za decu i roditelje. Projekat prodržavaju Fondacija za otvoreno društvo i UNICEF.Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.