Subotica: Vršnjačko nasilje smanjeno za 43% zahvaljujući partnerstvu roditelja i nastavnika

Subotica: Vršnjačko nasilje smanjeno za 43% zahvaljujući partnerstvu roditelja i nastavnika

Izvor: Subotica.com, 21.6.2016.
Video: RTV Yu Eco 

U Plavoj sali Gradske kuće održana je završna aktivnost u okviru projekta „Budi kul, ne psuj”, koji je realizovao Klub roditelja i prosvetnih radnika Subotice u protekla četiri meseca sa ciljem smanjenja vršnjačkog nasilja. Realizaciju projekta podržali su Unicef i Fondacija za otvoreno društvo.

Projektom je bilo obuhvaćeno deset odeljenja petih razreda iz osnovnih škola „Sonja Marinković”, „Ivan Goran Kovačić”, „Sečenji Ištvan”, „Matko Vuković” i „Ivan Milutinović”. U okviru projektnih aktivnosti učenici su se upoznali sa vrstama nasilja, adekvatnim reagovanjem u nasilnim situacijama, a imali su priliku i da pogledaju dve pozorišne predstave na ovu temu.

Prema rečima osnivača Kluba roditelja i prosvetnih radnika projekat je uspeo da postigne zacrtani cilj i smanji vršnjačko nasilje za čak 43 odsto u odnosu na prethodna tri kvartala.

- Najviše nasilnih situacija među osnovcima pripadaju kategorijama fizičkog i emocionalnog nasilja. Od 234 učenika koliko je bilo uključeno u projekat, 13,40 odsto je onih koji su vršili nasilje. Mi smo posmatrali broj nasilnih situacija po kvartalima. U prva tri kvartala, prosek je bio 21 nasilna situacija u tih deset odeljenja, dok je u četvrtom kvartalu bilo 12 nasilnih situacija među istim učenicima. To je mali uzorak, ali možemo reći da je naš projekat ipak napravio pomak. Aktivnosti ne bi trebalo da prestanu i mi imamo planove da ih nastavimo i u narednom periodu - kaže pedagog u Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“, Margareta Uršal.

Najvažniji rezulat ove inicijative bilo je formiranje Kluba roditelja i prosvetnih radnika Subotice, čime je omogućen njihov zajednički rad na rešavanju problema.

- Mi smo za formiranje klubova roditelja i prosvetnih radnika u okviru projekta na teritoriji Srbije raspisali konkurs na koji se prijavilo više od 600 onih koji su želeli da uzmu učešće. Na osnovu tog konkursa, mi smo formirali jedanaest klubova, u Subotici i još u deset gradova Srbije. Klubovi su imali zadatak da realizuju jednu aktivnost, a rezultat te aktivnosti će nama dati smernice za dalje umrežavanje i jačanje saradnje - kaže koordinatorka projekta „Budi kul, ne psuj“ u okviru Fondacije za otvoreno društvo, Jasmina Selmanović.

Krajnji cilj projekta je umrežavanje i uključivanje prosvetnih radnika i roditelja iz više gradova radi formiranja Nacionalne asocijacije prosvetnih radnika i roditelja kako bi uticali na kreiranje obrazovnih politika.Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.