Sve više nastavnika i roditelja u Školskim klubovima širom Srbije

Sve više nastavnika i roditelja u Školskim klubovima širom Srbije

Beograd, 16. februar 2016.
Foto: Vuk Branković

Projekat „Partnerski za obrazovanje” privlači pažnju sve većeg broja roditelja i nastavnika, a krajem marta biće osnovana i Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika, sa ciljem razvijanja politika za dalje poboljšanje kvaliteta obrazovanja, naglašeno je tokom prezentacije održane u Beogradu. Na ovom skupu predstavljen je rad školskih klubova roditelja i nastavnika koji su osnovani u 54 škole u 11 gradova Srbije sa ciljem da se unapredi saradnja na relaciji roditelj-nastavnik-škola, koja je često prepoznata kao prepreka na putu ka kvalitetnom obrazovanju.

Kroz dosadašnji rad zainteresovanih roditelja i nastavnika pokrenute su inicijative na nivou škola usmerene na unapređenje uslova u kojim se odvija obrazovanje, kao i na pokretanje programa koji doprinose većem kvalitetu obrazovnog procesa. Neke od glavnih tema kojima su se roditelji i nastavnici partnerski bavili su: efikasnija prevencija vršnjačkog nasilja, promocija tolerancije i odgovornog delovanja, razvoj kreativnosti, podizanje nivoa bezbednosti u školama i uvođenje interaktivne i multidisciplinarne nastave.

„Klubovi predstavljaju 'male laboratorije' koje prepoznaju konkretne probleme i kreiraju rešenja usmerena na unapređenje uslova i kreiranje kvalitetnih programa za decu. Klubovi su prostor koji omogućava svim roditeljima i nastavnicima da se angažuju na teme koje smatraju bitnim za njihovu decu i biraju način kako će se uključiti. Roditelji predstavljaju značajan resurs škola, jer je reč o svojevrsnim profesionalncima koji imaju znanja, veštine, kontakte koje mogu staviti volonterski u funkciju unapređenja kvaliteta i uslova obrazovanja. Na nama je da definišemo način kako obezbedimo prostor za njihovo uključivanje”, rekla je Tanja Azanjac Janjatović, predstavnica Inicijativnog odbora „Partnerski za obrazovanje”.

Od početka projekta u martu 2016. godine do sada, kroz rad školskih klubova u Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Čačku, Kraljevu, Zrejaninu, Sečnju, Leskovcu, Nišu, Loznici i Beogradu uključeno je više od 500 roditelja i nastavnika. Razvoj partnerskih odnosa i obezbeđivanje podrške za uključivanje roditelja kako u rad škole, tako i u obrazovanje sopstvenog deteta, preduslovi su za dostizanje modernog i kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja.

Program „Partnerski za obrazovanje” podržavaju Fondacija za otvoreno društvo i kancelarija UNICEF-a.Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.