Formirana Asocijacija roditelja i nastavnika Srbije

Formirana Asocijacija roditelja i nastavnika Srbije

Saopštenje za javnost – Beograd, 24.3.2017. 

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika (NARNS) formirana je danas na konstitutivnoj skupštini u Beogradu kao rezultat inicijative „Partnerski za obrazovanje” koju su pokrenuli Fondacija za otvoreno društvo i UNICEF.

Osnovna ideja je da se se promoviše i osnaži saradnja roditelja, nastavnika i škola kako bi uspešno inicirali promene u obrazovanju i rešavali konkretne probleme sa kojima se svi akteri suočavaju u obrazovnom procesu.

„Formiranje Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije rezultat je posvećenog jednogodišnjeg rada na kreiranju struktura i dobrih praksi u zajedničkom radu roditelja i nastavnika u okviru predškolskih ustanova i škola”, izjavila je Tatjana Stojić, koordinatorka programa u Fondaciji za otvoreno društvo Srbija. Ona je navela i da je ovo početak nove faze razvoja u procesu demokratizacije i modernizacije obrazovnog sistema u Srbije.

„Bilo bi važno da Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika bude prepoznata kao partner institucijama sistema koje razvijaju obrazovne politike i mere na nacionalnom i lokalnom nivou”, izjavila je Tanja Ranković, rukovoditeljka programa obrazovanja u Unicefu Srbije.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) ima za cilj da omogući:

  1. razvoj partnerstva, kulture uvažavanja i saradnje između roditelјa, prosvetnih radnika i škola; 
  2. izgradnju kapaciteta roditelјa i prosvetnih radnika za saradnju i učešće u radu različitih mehanizama – školskih klubova roditelјa i nastavnika, saveta roditelјa, školskih odbora i drugih;
  3. kreiranje platforme za diskusiju koja okuplјa i orijentiše roditelјe i prosvetne radnike, kao i druge značajne aktere – stručnjake, donosioce odluka i druge;
  4. uklјučivanje roditelјa i prosvetnih radnika u razvoj obrazovnih politika i mera;
  5. promociju i podršku procesu decentralizacije obrazovanja – jačanje veza između porodice, škole i lokalne zajednice.

Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije okuplja predstavnike tri zajednice: strukovnih udruženja prosvetnih radnika, roditeljskih udruženja i predstavnike školskih klubova roditelja i nastavnika, školskih i opštinskih saveta roditelja kao strukture koje omogućavaju zajedničku saradnju roditelja i prosvetnih radnika u okviru škola.

U okviru dosadašnjih aktivnosti inicijative „Partnerski za obrazovanje” više od 500 roditelja i nastavnika uključilo se u rad školskih klubova u 11 gradova Srbije – u Čačku, Kraljevu, Leskovcu, Loznici, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Sečnju, Subotici, Zrenjaninu i Beogradu.

Više informacija na www.obrazovanje.org, i na (www.facebook.com/obrazovanjeSrbija).

Video materijal možete preuzeti sa www.infobiro.tv.

Osobe za kontakt:
Miša Stojiljković, 064 1558439, misha.stojiljkovic@gmail.com
Vesna Glišić, 063 355235, vesna.glisic@hotmail.comPomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.