Projekat „IKO Klub – Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastav

Projekat „IKO Klub – Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastavnici ka interkulturalizmu”

Uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika i Centar za obrazovne politike, realizuju projekat „IKO Klub – Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma: roditelji i nastavnici ka interkulturalizmu”.

Cilj ovog projekta jeste jačanje interkulturalne dimenzije obrazovanja u osnovnim i srednjim školama u Srbiji –jačanje otvorenosti prema kulturnim različitostima i jačanje interkulturalnih vrednosti kao što su tolerancija, solidarnost, antidiskriminacija – kroz aktivnosti obrazovnih institucija i Klubova nastavnika i roditelja u različitim gradovima u Srbiji.

U projketne aktivnosti se uključilo devetnaest ustanova, sa idejom da u međusobnom partnerstvu napišu i realizuju male projekte koji će doprineti u druživanju i osnaživanje škola i porodica za sprovođenje zajedničkih projektnih aktivnosti koje imaju za cilj uvođenje i jačanje interkulturalnih aktivnosti u obrazovno-vaspitni rad (nastavne i vannastavne aktivnosti), prikupljanju primera dobre prakse koja podstiče interkulturalno učenje, upoznavanje i zajedničke aktivnosti etnički različitih škola, porodica, lokalne zajednice i promocija primera dobre prakse interkulturalnog obrazovanja.

U ovaj projekat su se uključili: Klubovi roditelja i nastavnika iz Čačka, Novog Pazara, Subotice, Beograda, Niša, Sečnja, Leskovca, Zrenjanina, predškolska ustanova „Winnielend” iz Subotice, OŠ „Bratstvo jedinstvo” iz Vrbasa, Tehnička škola Kikinda, OŠ „Slobodan Pajić Baja” iz Pećinaca, PU „Kolibri” iz Bača, PU „Boško Buha” iz Inđije, OŠ „Zdravko Gložanski” iz Bečeja, OŠ „22. oktobar” iz Surčina, OŠ „Vuk Karadžić” iz Žitkovca i OŠ „Gornja Jablanica” iz Medveđe.

U sklopu projektnih aktivnosti, održana je dvodnevna obuka o interkulturalnosti i definisanju i sprovođenju projekata. Edukatori su bili Biljana Stojanović i Saša Glamočak.

Na ovom linku možete preuzeti materijale sa obuke (zip, 2,5 MB).Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.