Guiding Principles for Learning in 21st Century

Guiding Principles for Learning in 21st Century

Izdavač: UNESCO International Bureau of Education i International School of Geneva, 2014.

Ova publikacija je dobila visoke ocene i preporuke niza uglednih i širom sveta poznatih poslanika u oblasti obrazovanja, među ostalima i profesora, teoretičara i istraživača saznajnih procesa i obrazovanja, Hauarda Gardnera. 

Možda ju je najbolje predstaviti kroz kratak rezime koji se nalazi na njenim poslednjim stranicama.

Principi o kojima je reč u ovoj publikaciji odnose se na neke od suštinskih elemenata učenja u 21. veku. Učenje koje je u njoj opisano uključuje znanje, kompetencije, stavove i vrednosti. To su principi koji iziskuju ozbiljno razmišljanje i aktivnosti koje će učenje učiniti smislenim, učenike sposobnim da uče tokom celog života, a svet boljim mestom za život.

Jednu od najvećih vrednosti ove publikacije čini okolnost da je nastala kao rezultat zajedničkog truda i saradnje velikog broja nastavnika, učenika, roditelja, direktora, istraživača i univerzitetskih nastavnika. Uspeh u praktičnoj primeni pricipa koji su u njoj definisani i opisani u najvećoj meri zavisi od iste one posvećenosti zajedničkom radu i saradnji zaslužnim za njihov nastanak.

A jednu od njenih posebnosti čini i to što je u prvi plan istakla i neke aspekte učenja o kojima se najčešće ne govori na tako određen i otvoren način. Jedan od njih je i princip akademske čestitosti koga, kako kaže Gardner, ima sve manje među učenicima i obrazovnim institucijama.

Druge značajne teme kojima se bavi ova publikacija se odnose na informatičku pismenost, kritičko mišljenje, kreativnost, učenje usmereno na pojmove (a ne činjenice), ali i podršku učenju i ocenjivanje koje podržava učenje.

Na kraju svakog poglavlja preporučeni su izvori za dalje čitanje, a publikacija se završava dugačkim spiskom reprezentativne literature, što za zainteresovanog čitaoca može biti veoma korisno. 

Preuzmite publikaciju Guiding Principles for Learning in 21st Century (pdf, 3,5 MB)Pomozite nam da zajedničkim snagama iniciramo promene u obrazovanju i rešavamo probleme.

REGISTRUJTE SE »

Registracija je besplatna i jednostavna. Postupak traje samo nekoliko sekundi.

Ona vam omogućava da učestvujete u diskusijama na forumu, pristupite materijalima i sadržajima koji su dostupni samo registrovanim članovima, zatražite pomoć i savete od stručnjaka i pokrećete inicijative za bolje obrazovanje u svom okruženju.